Пожежонебезпечнічть PIR/PUR панелей

Внаслідок масованого обстрілу в Україні суттєво постраждала інфраструктура як торгові центри, промислові комплекси, військові частини, склади, так і соціальні об'єкти: школи, дитсадки, лікарні. Згідно з дослідженнями агентства CBRE Ukraine на початок березня 2022 року лише у Київській області було пошкоджено 364 тис. м2 площ складського та логістичного значення. Великі збитки зазнали такі лідери ринку як ATB, Lipton, Prologistic Services та ін.

Найбільш масштабні та резонансні пожежі останніх місяців мають загальну характерну ознаку. У ході будівництва будівель застосовувалися сендвіч-панелі пожежна безпека яких знаходилася на неналежному рівні. Для оздоблення фасадів були застосовані легкозаймисті матеріали, а також сендвіч панелі з утеплювачем PIR/PUR (пінополіуретан).

Небезпека  ПІР сендвіч панелей

Небезпека  ПІР сендвіч панелей

Цей утеплювач виготовляється з нафтопродуктів, що визначає високі показники тепловіддачі при горінні. В результаті спалах швидко поширюється по всій площі будівлі, руйнуючи її без можливості реконструкції. Крім того, в ході горіння пінополіуретан виділяє токсичні для людини формальдегіди та чадний газ, вдихання яких навіть протягом 2-х хвилин смертельно небезпечне. Токсичність та низька вогнетривкість сендвіч панелей з утеплювачем з PIR/PUR стає причиною людських жертв.

Натомість розвиток сільського господарства та логістики в Україні спровокували зміни на вітчизняному ринку. Частка оздоблювальних матеріалів з наповнювачем з пінополіуретану зросла з 40% у 2016 році до 70% у 2021 році. Це пов'язано насамперед із прагненням знизити собівартість будівництва та обсяг інвестицій у будівельний проект. Панелі з PIR/PUR коштують дещо дешевше, ніж сендвіч-панелі з мінеральної вати (базальтової вати). Крім того, вони мають меншу питому вагу, тому простіше, зручніше в монтажі.

Мінеральні сендвіч панелі

Мінеральні сендвіч панелі – матеріал майбутнього

Високий ступінь вогнетривкості сендвіч панелей з мінвати визначає їхню пожежну безпеку. Саме тому їх обирали як оздоблення фасадів багато іноземних інвесторів, а також вітчизняні девелопери, що відповідально підходять до показників довговічності, надійності будівлі.

Як показує практика, не набагато дорожчі матеріали з мінеральної вати забезпечують будівлі більшу безпеку, ніж утеплювач PIR/PUR.

Згідно зі статистикою пожежі в будинках, при зведенні яких використовувався пінополіуретан, призвели до їх повної руйнації. Мінераловатний наповнювач ефективно стримує горіння, тому споруди постраждали частково та підлягають реконструкції. Крім того, сендвіч вогнестійкі панелі з наповнювачем з базальтової вати здатні затримувати осколки снарядів, що розірвалися поблизу.

Зрозуміло, якщо до будівлі потрапляє снаряд, неможливо уникнути пошкоджень. Однак у ряді випадків 100-відсотково негорюча мінеральна вата стає перепоною для поширення вогню, що дозволяє зберегти майно, матеріальні цінності та, головне, людські життя.

Вогнестійкість сендвіч панелей та критерії їх оцінки

Вогнестійкість сендвіч панелей та критерії їх оцінки

Компанія ТПК ще восени 2021 року перейнялася проблемою забезпечення пожежної безпеки будівель. З цією метою було внесено пропозицію щодо змін до ДБН з метою розширення списку критеріїв, за якими мають оцінюватись огороджувальні конструкції. Ступінь вогнестійкості будівлі із сендвіч панелей необхідно оцінювати за такими показниками:

  • горючість;
  • поширення вогню;
  • здатність до димоутворення;
  • займистість;
  • токсичність продуктів горіння

Збільшення критеріїв нормування дозволить більш точно розрахувати ризики для життя людей у форс-мажорних обставинах. Крім того, клас пожежної небезпеки сендвіч панелей необхідно аналізувати за більшою кількістю показників.

Спільно з Конфедерацією Будівельників України, компанія ТПК працює над проектом внесення змін до нормативної бази з метою чіткого поділу сфер використання сендвіч панелей залежно від типу наповнювача.

Підсумок

На думку фахівців ТПК, матеріали з утеплювачем з мінеральної, базальтової вати можуть і повинні використовуватися в будівництві будівель, експлуатація яких буде пов'язана зі знаходженням великої кількості людей. Такі огороджувальні конструкції зможуть стати надійним щитом на шляху розповсюдження спалаху. Оптимальний варіант застосування PIR/PUR сендвіч панелей із низькими показниками пожежної безпеки – морозильні камери, холодильні установки тощо.

 

Залишилися
запитання?

Форма зворотного зв'язку

Автор: John

Переглядів: 876

05.07.2022